Rövspade
Skrivet av Barbro 15 december 2006, klockan 23:24Någon som vet vad en rövspade är?
Jo, jag tror säkert att det finns en och annan som gör det, men den stora majoriteten har förmodligen aldrig hört talas om detta en gång så oumbärliga föremål.

I våra dagar omges vi av ett överflöd av papper och pappersprodukter, men så var inte fallet i det gamla bondesamhället. Där var det alls ingen självklarhet att ha papper att torka sig med efter besöket på utedasset, utan man använde mossa, torrt gräs eller tussar av halm, eller annat lämpligt material som fanns att hämta i gårdens närhet.
En lite mer påkostad variant var att tälja sig en rövspade, det vill säga en liten skrapa av trä, som man först gjorde sig ren med, därefter torkade av och hängde upp på en spik över "fjölen". Rövspadar gick ibland i arv i flera led från far till son och det ansågs mycket förnämligt att äga ett dylikt redskap.
Antingen ryser museibesökarna eller skrattar hejdlöst åt detta, så i museet säljs givetvis rövspadar - oanvända, tillverkade av en hantverkare på orten - som skämtsamma souvenirer...och det är många som köper dem.
På snöret hänger en etikett med följande tänkvärda text:
"Hellre en skitskrapa i handen än en hand i skiten".